Az Alkotmánybíróság keddi döntésével megsemmisítette a rendőrségi törvény bűnmegelőzési ellenőrzésről szóló részét. Az 1999-ben hozott törvény eddig lehetőséget adott a rendőröknek arra, hogy akár titkosszolgálati eszközökkel is figyeljék a három év után szabadult, veszélyesnek tűnő rabokat.

Keddtől nincs joga a rendőrségnek bizonyos rabokat szabadulásuk után megfigyelnie. A rendőrségi törvény egy 1999-es módosítása eddig lehetőséget adott a rendőröknek, hogy bizonyos gyanús rabokat szabadulásuk után is kövessenek. A törvény szerint a három éves szabadságvesztés után szabadulók közül azokat lehet ellenőrizni, akik gyanúsan viselkedtek a börtönben. Erről a “büntetés végrehajtása során tanúsított, a bűnöző életmód folytatására, a bűnöző kapcsolatok felújítására utaló magatartásból” lehetett következtetni, a törvény szövege szerint.

A bűnmegeglőzési ellenőrzés keretében akár titkos infomrációgyűjtésre is joguk volt a rendőröknek a frissen szabadultakkal szemben.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nevezte a rendőrségi törvény ezen részét, és megsemmisítette az ide vonatkozó jogszabályokat.