Az amerikai szenátus kedden 64 szavazattal 34 ellenében jóváhagyta a bírálói által “részleges szülésnek” nevezett terhesség-megszakítási módszer betiltását.
A képviselőház már június elején elfogadta a tervezetet, amelyet 282 képviselő támogatott, 139 pedig ellenzett.

A törvény most George Bush amerikai elnök aláírásával jogerőre emelkedhet. Az ellentábor várhatóan jogi úton folytatja a harcot a jogszabály ellen, amely most először nyilvánít bűncselekménynek egy abortuszeljárást azóta, hogy a legfelsőbb szövetségi bíróság 1973-ban megerősítette a terhesség megszakításának alkotmányos jogát.

Bill Frist, a republikánus szenátusi többség vezetője barbárnak, pártbeli társa, Orrin Hatch szenátor pedig erkölcstelennek és igazolhatatlannak nevezte ezt az abortuszeljárást, amelynek betiltása hét év erőfeszítéseit koronázza meg. Barbara Boxer demokrata szenátor viszont úgy ítélte meg, hogy a törvény alkotmányellenes, mivel nem tesz kivételt azoknak a nőknek a védelmében, akiknek az egészségét veszélyezteti a terhesség. Bill Clinton elnök hivatali idejében erre hivatkozva két hasonló törvényt is megvétózott.

A bírálók szerint a törvény megfogalmazásainak tág értelmezésével törvényellenesnek minősíthetők más terhesség-megszakítási módszerek is. A jogszabály két évig terjedő börtönnel sújtja a “részleges szülést” levezető orvosokat, és lehetővé teszi a polgári peres eljárást is ellenük.

Az Élethez Való Jog Országos Bizottsága elnevezésű szervezet szerint évente sok ezer abortuszt hajtottak végre az Egyesült Államokban a szóban forgó kései eljárással, többnyire egészséges anyák egészséges gyerekein.