Az Országgyűlés rendészeti bizottsága keddi ülésén tárgyal a szabálysértési törvényt módosító javaslatról. A javaslattévő képviselők szeretnék elérni, hogy a társasházakban történő rendzavarás esetén kötelező legyen szabálysértési eljárást indítani.

A jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a társasházakban rendzavarás esetén kötelező legyen szabálysértési eljárást indítani – indokolja módosító javaslatát a két képviselő. Hegyi Gyula és Horváth Csaba (mindkettő MSZP) azt szeretnék elérni, hogy a közrend megzavarását ugyanúgy szankcionálja a törvény, ha az társasházban történik, mintha közterületen történne.

A javaslat szerint a szabálysértési törvény a jövőben a közterület, a sportrendezvény és a nyilvános helyek mellett a társasházak közös helyiségeiben elkövetett rendzavarást is elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal lehetne sújtani. Ilyen szabálysértés egyebek mellett a verekedés, a kihívóan közösségellenes, megbotránkozást vagy riadalmat keltő magatartás és a hivatalos személlyel szembeni engedetlenség.

A szabálysérté­sekről szóló 1999. évi LXIX. törvény jelenleg az önkormányzatokra bízza, hogy bizonyos cselekményeket szabálysértésnek minősítenek-e vagy sem. Ha ezt egy önkormányzat elmulasztja, úgy a társasház lakói nem tudnak kellő súllyal fellépni a rendzavarókkal szemben – indokolnak a javaslat készítői. A szabályozási igény az új társasházi törvény kapcsán merült fel, amelynek részletes vitája ezen a héten ért véget.