Csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt tett feljelentést a Zala megyei Söjtörön október 18-án történt események kapcsán egy jogász a Legfőbb Ügyészségen, hétfőn.

“Álláspontom szerint a többek között MIÉP-zászlót lengető garázda csoportosulás tagjai olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy nem csak a jelenlévőkben, hanem az elektronikus média közvetítéseit látó többszázezer magyar állampolgárban is megbotránkozást keltsen” – mondta az MTI-nek Bognár Péter.

A jogász álláspontja szerint a garázda csoport megzavarta egy egész falu közössége által szervezett ünnepség lebonyolítását, valamint a tojás és a krumpli dobálásával a rongálás vétsége is megvalósult.

A feljelentésben Bognár Péter sajnálattal állapítja meg, hogy a bűnüldöző szervek nem indítottak hivatalból eljárást a Söjtörön történtek miatt. Közölte: ha nyilvánosságra kerül feljelentése, akkor talán nem kap rá elutasító választ az ügyészségtől.

Söjtörön október 18-án kifütyülték Medgyessy Péter kormányfőt és megakadályozták, hogy elmondja avatóbeszédét Deák Ferenc felújított szülőháza előtt. A községben rendezvényt tartó miépesek már a kormánytagok helyszínre érkezését sípszóval fogadták, az ünnepségen krumplit, tojást, fadarabokat dobáltak, kórusban hazaárulózták a kormány tagjait.