Évről-évre nő a fiatalkorúak aránya azok között, akik ellen kábítószer-fogyasztás vagy -terjesztés miatt indul rendőrségi eljárás. Idén csak szeptemberig 53 tizennyolc éven aluli fiatalt gyanúsítottak meg azzal, hogy drogdíler.

A rendőrök szerint a 18 éven aluli fiatalok főként a könnyű pénzszerzési lehetőség miatt kezdenek el kábítószer-terjesztéssel foglalkozni. Õk, életkorukból adódóan sokkal könnyebben eljuthatnak a középiskolásokhoz. Előfordul, hogy saját iskolatársaiknak árulják a szert.

Az idén szeptemberig 53 fiatalkorúnál és 1 tizennégy éven aluli gyereket gyanúsítottak meg drogkereskedéssel. Tavaly és tavalyelőtt körülbelül 150 ilyen eset fordult elő. A piac is egyre nagyobb, legalábbis erre utal, hogy évről évre nő a fiatalkorúak aránya azok között, akik ellen kábítószer-terjesztés vagy fogyasztás miatt indul rendőrségi eljárás.

„Elszomorító, ami a kutatások mögött látható, akárcsak a középiskolások körében. Minden negyedik már találkozott kábítószerrel úgy, hogy fogyasztott is. Azt látjuk, hogy már egyre fiatalabbaknál előtérbe kerül a kábítószerkérdés, incselkednek a szerrel, nemritkán 10-11 éves gyerekek ki is próbálják” – mondta Csendes László, az ORFK alezredese. A rendőrség különböző felvilágosító programokkal, például az 50 ezer általános iskoláshoz eljutó DADA-programmal próbál fellépni a drogok terjedése ellen.