Megállapodott a legfontosabb kérdésekben a Magyar Orvosi Kamarával az egészségügyi minisztérium. A tárgyalások eredményeképpen gyorsított ütemben készül el az orvosok jogállását szabályozó törvény; a költségvetés kapcsán a kamara elnöke további egyeztetést javasol.

Tartalmi megbeszélést folytatott szerdán az egészségügyi tárca vezetése és a Magyar Orvosi Kamara delegációja, a legfontosabb kérdésekben pedig megállapodtak – mondta a tárgyalást követően a minisztérium politikai államtitkára.

Vojnik Mária közölte, a tárca nem látja akadályát annak, hogy az orvosok speciális jogállásáról szóló kérdésekről – a kamara új javaslatait megismerve – gyors ütemben tárgyaljon. A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a középtávú megállapodás az Egészségügyi és Szociális Érdekegyeztető Tanács kompetenciájába tartozik.

A megbeszélés során a szaktárca javaslatot tett egy úgynevezett praxisalap létrehozására, amely a nyugalomba vonuló orvosok helyzetét könnyítené meg. A kamarai küldöttség ebben a kérdésben szakértői egyeztetést látott szükségesnek.

A tanácskozáson részt vett Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is, de a politikai államtitkár megfogalmazása szerint “kompetencia-vitára nem került sor”.

“Az ágazati érdekvédelem a kormányon belül szegényes” – mondta a tárgyalást követően a Magyar Orvosi Kamara elnöke újságírók előtt. Éger István kifejtette: a miniszter közlése szerint az ágazatból 1500 milliárd forint hiányzik. Miután az egészségügyi ágazat tisztségviselői elismerik a forráshiányt, a kamarát az nem érdekli, hogy milyen “koreográfiával” teremtik meg a pluszforrást.

A MOK elnöke tudatta, az egészségügyben dolgozók minél előbb szeretnék, hogy megszülessen a jogállási törvény, a költségvetési forrás biztosításával. Véleménye szerint ezért továbbra is tisztázni kell, hogy ebben a kérdésben a tárgyalópartnereknek van-e kompetenciájuk, azaz a kormány által felhatalmazottak-e arra, hogy költségvetési, finanszírozási és bérkérdésekben is tárgyaljanak.

A MOK elnöke azt mondta, hogy a tárgyaláson az EDDSZ külön delegációval jelent meg, amint ezt levélben előre jelezték a minisztérium vezetésének. Éger István bízik abban, hogy egy héten belül újra tárgyalnak, mert közben az Országgyűlés a költségvetésről vitatkozik.