Megjelent a közüzemi földgázár megállapításának szabályait, valamint a földgázszállítás és a közüzemi tárolás hatósági tarifáit tartalmazó rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a feljogosított fogyasztók szabadpiaci áron és feltételek mellett vásárolhassanak földgázt – közölte a Mol a BÉT honlapján csütörtökön. Az ár- és tarifarendeletek megjelenése lehetővé teszi a gázpiac részleges liberalizációját.

A tarifarendelet szerint a szállítási és tárolási tarifák biztosítani fogják e tevékenységek 2004-től történő kiegyensúlyozott és jövedelmező működését, amely az ellátásbiztonság fontos garanciája – áll a közleményben. Feljogosított fogyasztónak minősülnek 2004. január 1-jétől a piac több mint 40 százalékát képviselő 500 köbméter/óra feletti fogyasztók, 2004. július 1-jétől pedig minden, nem lakossági fogyasztó.

A tarifák meghatározásának alapjául szolgáló eszközérték a Mol számításai szerint a szállítási tevékenységre 177 milliárd forint, míg a tárolási tevékenységre 110 milliárd forint. Az elismert eszközalapú nyereség a szállításban 8,5 százalék, míg a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban 10 százalék. A nem közüzemi ellátást szolgáló tárolás díja nem szabályozott, arról a felek szabadon állapodnak meg.

A földgáz közüzemi, nem szabadpiaci nagykereskedelemi és végfelhasználói árát az árrendelet az importár alapján határozza meg. A földgáz hatósági árát továbbra is a gazdasági és közlekedési miniszter állapítja meg és hirdeti ki miniszteri rendeletben. A Mol ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy amennyiben a kihirdetett ár nem felel meg a most kihirdetett ár-megállapítási szabályoknak, a jelenlegi bírósági gyakorlat alapján a Mol nem rendelkezik hatékony jogorvoslati eszközzel.

Az árrendeletben leírt szabályok következetes alkalmazása esetén viszont a földgáz nagykereskedelmi árában 2004-től a közüzemi nagykereskedő minden indokolt költsége megtérül. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója a Mol Rt. törzsrészvényeinek tőzsdei kereskedését a 2003. október 30-i tőzsdenapra felfüggesztette a kibocsátó kérésére. A Mol kérelmét azzal indokolta, hogy a gázár-rendelet közzététele a részvények árfolyamát befolyásolhatja.