A ruhatisztítással kapcsolatos szennyezőanyag kibocsátási magyar törvényi szabályozás szó szerinti átvette az erre vonatkozó EU direktívát, ám még mindig jelentős azoknak a kisvállalkozásoknak a száma, amelyek nem rendelkeznek korszerű zárt technológiájú vegytisztító gépparkkal.

A különböző kémiai anyagok felhasználásával, kibocsátási határértékeivel, biztonságával foglalkozó uniós szakértői bizottság szakmai vitái, valamint a tények és a nem bizonyított ártalmak együttes figyelembevétele oda vezettek, hogy a tárggyal kapcsolatos EU-szabvány, illetve ajánlás az elismert anyagok között rögzítette a perklóretilént, ami a tisztítóipar legfontosabb alapanyaga.

Egy EU direktíva meghatározta és maximálta a kibocsátási határértéket, rögzítette a felhasználás körülményeit. Ez definiálja az illékony szerves vegyületek felhasználási körét és a velük kapcsolatos fogalomrendszert. A határértékeket a különböző tevékenységekhez rendeli, és a többi mellett itt kapott helyet a textiltisztítás is a 11-es sorszám alatt.

Bővebben az MTI cikkében