Magyarországnak 4-5 nemzetközi jogi egyezményhez csatlakozik a közeljövőben, mert ez növeli az állampolgárok jogbiztonságát. A többi között erről beszélt Hollandiában a magyar köztársasági elnök.

A magyar köztársasági elnököt kérte föl díszvendégnek a századik évfordulóját ünneplő hágai nemzetközi magánjogi konferencia. Földünk egyik legátfogóbb és legnagyobb tekintélyű jogász szervezetében Magyarország a megalapítástól fogva tag – emlékeztetett Mádl Ferenc.

Ugyanakkor a köztársasági elnök fájlalva beismerte, hogy a polgárok életviszonyait szabályozó, a hágai magánjogi konferencia által kidolgozott 36 egyezmény közül Magyarország mindössze négyhez csatlakozott idáig és a többi leendő uniós állam sem áll jobban. E hiány pótlásához adhat lökést az európai uniós tagság, az integrációban formálódó egységes jogi térség – mondta Mádl Ferenc, ám – figyelmeztetett – ez nem válthatja ki a hágai magánjogi konferencia, azaz az Európai Uniónál tágabb körű, a világ 62 államát tömörítő jogász intézmény egyetemes egyezményeihez való csatlakozást.

Ezek az egyezmények egyebek között könnyítik az állampolgárok igazságszolgáltatáshoz való jogának érvényesítését, vonatkoznak a gyermektartásra, illetve egységes eljárást kínálnak az úgynevezett gyermekelvitel esetén.

Mádl Ferenc a jogász találkozó alkalmából magánlátogatást tett ugyan Hágában, ám a holland uralkodói székhelyen mint államfőt fogadta őt Beatrix királynő. A négyszemközti beszélgetésen Beatrix elmondta Mádl Ferencnek, hogy sokszor volt Magyarországon és nagyra becsüli hazai és nemzetközi erőfeszítéseit.