Az M5-ös autópályára a matricás rendszer kiterjesztését akarja kikényszeríteni Dabas önkormányzatának kezdeményezésére több civil szervezet.

Ennek érdekében januárban nagyszabású, 24 órás demonstrációval akadályozzák az autópályán és az 5-ös úton a forgalmat, ha a kormány nem hoz kedvező döntést – közölte a város polgármestere kedden az MTI-vel.

“Az aránytalanul drága M5-ös autópálya diszkriminatív helyzetet idéz elő, ugyanis a megfizethetetlen pálya nem élénkítőleg, hanem éppen fékezőleg hat a térség kétmillió lakosának életére, mindezért a kormányt terheli a felelősség” – mondta Kőszegi Zoltán.

Az autósok más utakat kénytelenek használni, ezzel például az 5-ös úton elviselhetetlen mértékűre nőtt a forgalom, aminek a környékbeli lakók isszák meg a levét, sérül többi között az egészséghez, a vállalkozás szabadságához való joguk – tette hozzá.

E helyzet megoldására a helyi önkormányzat felvette a kapcsolatot az Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetségével, valamint más civil szervezetekkel, és közösen elhatározták: ha a kormány november 27-ig nem ad írásos garanciát arra, hogy 2004. január 1-jétől az M5-ösre is kiterjed a matricás díjfizetési rendszer, úgy valamennyi érdekelt civil szervezet képviselője találkozik Dabason, hogy a januári demonstráció részleteiről döntsenek – húzta alá Kőszegi Zoltán.

A polgármester arról is beszélt, hogy szó van polgári engedetlenségi mozgalom beindításáról is a cél érdekében. Ennek részeként például egész pályás demonstrációkat is szervezhetnek.

Természetesen a matricás rendszer bevezetése esetén az akciók okafogyottá válnak – hívta fel rá a figyelmet a polgármester.

Kapcsolódó fórum: állampolgár kontra M5