A Magyar Országos Közjegyzői Kamara álláspontja szerint a közjegyzők a jogalkotó döntése alapján közreműködnek az államilag támogatott jelzáloghitelezési folyamatban. Teszik ezt azért, hogy garantálják a jelzáloglevél biztonságát – közölte a kamara elnöke szerdán.

Bókai Judit annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy Horváth Csaba, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnöke kilátásba helyezte: még az idén törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a bankok a közjegyzők kikerülésével, közjegyzői erejű szerződéseket köthessenek.

Az elnök elmondta: miután a kamara a sajtóból értesült közjegyzői közreműködés lakáshitelezésből való kiváltásának szándékáról, hétfőn megbeszélést tartott a szocialista képviselővel. A találkozón Bókai Judit elmondása szerint Horváth Csaba “nehézkesnek, lassúnak és drágának” minősítette a közjegyzők közreműködésének okán a lakáshitelezési eljárást.

A kamara elnöke kifejtette: a közjegyzői munka díját jogszabály állapítja meg, amely egymillió forint esetén a kölcsönösszeg 0,7 százaléka, 15 millió forintnál 0,28 százaléka: “ez az összeg arányban áll azzal a munkával, amit a közjegyzőnek el kell végezni”.

A kifogásolt lassúsággal kapcsolatban Bókai Judit elmondta: a közjegyzői munka általában néhány napot vesz csak igénybe, az átfutási időt azonban sok más közreműködő – jogász, bank, értékbecslő – hosszabbítja. A Horváth Csabával folytatott megbeszélést Bókai Judit úgy értékelte: “az álláspontokat sikerült közelíteni egymáshoz”.

A kamara több, a közjegyzőkkel kapcsolatos félreértést is szeretne eloszlatni – hangsúlyozta az elnök. “Az ügyfél például találkozik fél órára egy közjegyzővel, és nem tudja, hogy ügyén már többen, akár több napig is dolgoztak.” A megkötött szerződést pedig ötven évig kell őrizni, illetve a közjegyzőnek anyagi felelősséget is vállalnia kell – tette hozzá.

Bókai Judit kérdésre válaszolva elmondta: az országban közel 300 közjegyzői iroda működik, irodánként mintegy 5-10 közjegyzővel. A kamara azt szeretné – mondta -, ha szakmailag megalapozott, korrekt döntés születne a jelzáloghitelezésben való közjegyzői részvételről.