A Magyar Demokrata Fórum (MDF) országos elnöksége egyhangúlag felkérte Dávid Ibolya pártelnököt, hogy kezdeményezzen négypárti egyeztetést az állampolgársági törvény módosításával kapcsolatban.

Az elnökség tagja, a parlamenti frakció vezetője emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén elutasította az MDF által benyújtott, az állampolgársági törvény módosítását szolgáló javaslat tárgysorozatba vételét.

A politikus elmondta azt is: az elnökség sérelmezi, hogy a tárgysorozatba vétel elutasításával a nyilvánosság előtti érdemi vita útját is elzárták.

Herényi Károly hozzátette, az elutasítást megelőzően a nagyobbik kormánypárt jelezte, hogy a szakmailag alaposan kidolgozott javaslatról hajlandók négypárti konzultáción tárgyalni.

A politikus hangsúlyozta: a módosító javaslat nemcsak az uniós csatlakozásból adódó, a határon túli magyarok jelentős részét érintő vízumkényszer problémáját oldja meg, hanem “a 83 esztendővel ezelőtt meghozott trianoni döntés számos negatív következményét is orvosolná”.

Szavai szerint ezzel a törvénymódosítással az MDF a határon túli magyarság régi és jogos igényét kívánja orvosolni.