Ki irányítsa az internetet, és hogyan támogassák a gazdag országok a szegényebbeket? Ezek lesznek az alaptémái a december elején Genfben 50 államfő részvételével megtartandó első információtechnológiával foglalkozó ENSZ közgyűlésnek.

A gyűlés célja csupán az elérendő célok meghatározása lesz. A második, utolsó fázis 2005 novemberében lesz Tunéziában. A főbb kérdések között lesz, hogy az internet alaprendszerei maradjanak-e az amerikai kormányzat és a világháló domain neveivel foglalkozó Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) hatáskörében? Számos ország, köztük elsősorban fejlődők vannak azon a véleményen, hogy nagyobb szerepet kellene kapniuk az Egyesült Államokon kívüli nemzeteknek, például egy nemzetközi szervezeten keresztül.

A szólásszabadság határainak ügyében is döntést kell hozniuk, ugyanis határozott ellentét feszül a média és az emberi jogi szervezetek álláspontja, illetve az olyan zárt nemzetek, mint Kína között. Emellett előbbiek véleménye szerint a gyülöletbeszéd és a pornográfia elleni általános szigorítások is károsak lehetnek a hírszolgáltatásokra és az egész internetre.

Bővebben:
http://www.supergamez.hu/cikk.php?…