A sajtószabadságért és a nemrég megszüntetett Éjjeli menedék+1 című műsorért tüntettek a Szabadság téren több ezren – szombaton Budapesten az MTV Szabadság téri székháza előtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Honfoglalás 2000 Egyesület rendezvényén.

Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke arról beszélt, “nagyon rossz úgy nemzeti hőssé válni, hogy nem tettem érte semmit”, hozzátéve, “nekem kötelességem bírni azt, amit rám mért a sors”.

“Nem szoktam politikai rendezvényeken részt venni” – jelentette ki Kondor. Sem rá, sem az általa vezetett intézményre nem foghatja senki, hogy bármelyik pártnak kedvezne – tette hozzá. Mint mondta: “most sem politikai rendezvényen veszek részt, amin egyébként részt vehetnék állampolgári jogon”.
“Ez itt most és minden ehhez hasonló rendezvény a sajtószabadságért van, amit – bármennyire 1972. januárjában kezdtem a szakmát – ennyire veszélyben még soha nem éreztem, mint most, mert most a valódi demokrácia álcája mögé bújt sajtószabadság-eltiprásról van szó” – fogalmazott.

Nagy Ervin, a Jobbik alelnöke a rendezvényen arról beszélt, a résztvevők a sajtószabadságot gyászolják, “amelyet az MSZP-SZDSZ-koalíció pusztított el”. Hozzátette: Magyarországon megszűnt a televíziós közszolgálatiság. Mint mondta, a nemzeti oldalnak egyetlen műsora volt az MTV-ben, az Éjjeli menedék+1, ezt szüntették meg.
Nagy Ervin szerint Medgyessy Péternek az ország jobbik fele egy órát sem ér. A szónok értékátadó, keresztény és nemzeti értékek alapján álló közszolgálati televíziót nevezett kívánatosnak.

Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke szerint sokkal rosszabb a helyzet, mint 13 éve: akkor legalább a ma kordonnal körülvett épületig eljuthattak, hogy jelképesen rátegyék kezüket az MTV-re. “Meg fogjuk valósítani a pesti srácok akaratát, kitakarítjuk azt a házat”, mondta az MTV épületéről, hozzátéve, “ebben a házban él tovább a diktatúra, a véleménydiktatúra”.

A szervezők bejelentése szerint több ezren vettek részt a rendezvényen. A rendőrség az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának kérdésére nem adott becslést a résztvevők számáról. A szónokok beszédét időnként taps, illetve füttyszó szakította meg. A beszédek elhangzása után a tömeg békésen távozott a helyszínről. Az MTI érdeklődésére a rendőrség sajtóügyeletese elmondta, hogy rendőri intézkedésre nem került sor.

Mint ismretes a közszolgálati televízió október 28-án jelentette be, hogy megszünteti az Éjjeli menedék+1 című műsort, mivel annak két nappal korábbi adásának készítői egy rendezvényen készült felvételen teret adtak a Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész, David Irving nézeteinek az 1956-os magyar forradalomról. Ennek során többek között elhangzott, hogy “a felkelés első két napja antiszemita pogrom volt”, illetve hogy a forradalmat az Irving által “zsidókormánynak” tekintett magyar kormány ellen a munkásság robbantotta ki, amíg az értelmiség csak később kapcsolódott a folyamatba. Ez az MTV álláspontja szerint ütközik a televízió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatával, az alapvető erkölcsi értékekkel, amelyek nélkül tisztességes újságírói magatartás nem képzelhető el.