“Meggyőződésem, hogy az Alkotmánybíróság próbáját kiállja a közösség elleni izgatás büntető törvénykönyvi szabályaira vonatkozó módosító javaslat” – hangsúlyozta bizottsági meghallgatásán az igazságügy-miniszter.

Mint mondta, ha egy társadalom más eszközökkel nem tud mit kezdeni egy devianciával, akkor ultima ratióként a büntetőjogot is fel kell használnia.

“A nullával egyenértékű az, amit eddig e téren az etika, a társadalmi fellépés, a politikai közbeszéd vagy akár a polgári jog eszközeivel elértünk” – tette hozzá az igazságügy-miniszter.

Képviselői kérdésre a miniszter a családon belüli erőszak problémaköréről szólva kifejtette: jogszabályváltozás szükséges, lehet gondolkodni például a távolságtartás intézményén, “de olyan bűncselekmény nem lesz, hogy családon belüli erőszak”.

Tamás Gáspár Miklós közírónak az egyik napilapban a bírákról megjelent, kritikus hangvételű cikke kapcsán leszögezte: a közíró gondolatatait a legnagyobb szabadsággal fejtheti ki, és ebből senki semmilyen politikai következtetést nem vonhat le.

Más kérdés ugyanakkor, hogy egy kormányzati tényező miként nyilváníthat véleményt a bíróságokról, ítéleteikről. Tisztában kell lennie azzal, hogy egy másik hatalmi ágról van szó. Véleményét úgy kell megfogalmaznia, hogy az a legrosszabb akarattal se legyen alkalmas befolyásolásra – fejtette ki Bárándy Péter.

(A nap folyamán Lominici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke felhívásban fordult a köztársasági elnökhöz, a kormányhoz és az Országgyűléshez, azt kérve, ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilatkozásokat.)

A személyiségi jogok védelme, a formálódó új Polgári törvénykönyv kapcsán az igazságügy-miniszter kijelentette: a nem vagyoni kár jelenlegi szabályozása kezelhetetlen, ellentmondó ítélkezési gyakorlatot eredményez.

A prostitúció büntetőjogi szabályozása kapcsán kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: ahogy a prostituált, úgy a kliens sem büntethető, és ezt nem is tervezik megváltoztatni.

“Tudom, hogy vannak államok, ahol a kliens büntetőjogi szankcióra számíthat, de olyan országot nem ismerek, ahol ez hatékony megoldás lenne” – tette hozzá.

Bárándy Péter elmondta, hogy az ítélőtáblák ez év januári felállítása nyomán máris kitűztek több olyan ügyet, amelyik a Legfelsőbb Bíróság leterheltsége miatt évek óta várakozott.