Kikerülhet a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szabályozásból az alsóbb- és felsőbbrendűségre történő utalás, és ha az Országgyűlés ilyen formában fogadja el a tervezetet, az igazságügy-miniszter kérni fogja az államfőt, forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll céljából – mondta Kuncze Gábor szerdán Budapesten újságíróknak, a gyűlöletbeszéd szabályozásáról tartott egyeztetést követően.

A Bárándy Péter igazságügy-miniszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök részvételével tartott megbeszélés után a kisebbik kormánypárt vezetője közölte, a koalíciós pártok egyetértenek azzal, hogy az SZDSZ által alkotmányellenesnek tartott részek kerüljenek ki a javaslatból.

“Nekünk is megnyugtató, ha maga az előterjesztő Igazságügyi Minisztérium kéri meg a köztársasági elnököt az előzetes normakontrollra” – mondta ezzel kapcsolatosan Lendvai Ildikó.

Kuncze Gábor szólt arról is: a gyűlöletbeszéd kérdésében frakciójában mindenki “szavazhat a legjobb belátása szerint”.

Mint mondta, az SZDSZ egy olyan javaslaton is dolgozik, amely a gyűlöletbeszéd esetében a polgári jog eszközeinek alkalmazását tenné lehetővé nemcsak személyek, hanem a sértett csoportok képviseletében társadalmi szervezetek részére is.

“Ilyen módon nyílna meg nem a büntetőjog eszközeivel a bírói út annak érdekében, hogy az ilyen ügyekben elégtételt lehessen venni, és ezen keresztül is közelebb lehessen jutni a jelenség visszaszorításához” – tette hozzá.

Kuncze Gábor kiemelte, a gyűlöletbeszéd akkor lesz visszaszorítható, ha minden, magát demokratikusnak tartó párt és politikus a leghatározottabban elhatárolódik a jelenségtől.

Lendvai Ildikó leszögezte: a találkozón elért eredmény minden elemével egyetért.

“Számunkra kezdettől fontos volt a gyűlöletbeszéd büntethetősége, de természetesen magunk sem vagyunk kevésbé hívei a szólásszabadságnak, mint az ezen meditáló szabad demokrata politikusok és gondolkodók” – tette hozzá.

“Egyetértünk azzal a gondolkodási iránnyal, amely a büntető törvénykönyv módosítása után vagy ezzel párhuzamosan megnézi, hogy a polgári törvénykönyvben mit lehet még tenni a jelzett irányban” – mondta, hozzátéve: ha a szabad demokratáktól megfelelő indítvány érkezik, akkor ezt pártja kész támogatni.

A politikus kijelentette: a gyűlöletbeszéd, és a gyűlölködő gondolkodás ellen többfajta eszközzel kell küzdeni, a jogszabály-módosítások mellett fontos az a társadalmi és politikai közhangulat is, ami ezt elítéli.

“Azért támogattuk a Btk.-módosítást is, mert a konkrét jogi mondandón túl azt is kifejezi, hogy a magyar közvélemény elítéli ezt a magatartást” – hangsúlyozta Lendvai Ildikó.