Az MDF nem támogathatja a gondolkodás, a szólás szabadságának semmiféle korlátozását – szögezi le Horváth Balázs az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán. “Az MDF csakis a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása mellett tudna megszavazni minden olyan törvénymódosítást, mely a Btk. átformálását eredményezi” – írja a képviselőcsoport jogi kabinetjének vezetője.

Véleménye szerint a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabály-módosítás tervezete nem veszi kellő súllyal figyelembe az Alkotmánybíróság e tárgyban született korábbi határozatait, fogalmi szempontból hiányzik belőle a világos, gyakorlatias és közérthető szóhasználat.

“A tervezett szabályozás, annak pontatlansága, inadekvát jellege miatt a véleményszabadság indokolatlan korlátozására ad lehetőséget, így ismét megjelenhet a hatalomvédő funkció, különös tekintettel a politikai jellegű véleménynyilvánításokra” – írja közleményében Horváth Balázs.

Mint hozzáteszi, “nemcsak az minősül a magyar demokraták erkölcsi értékrendje szerint gyűlöletbeszédnek, ha cigányoznak, zsidóznak, kommunistáznak vagy mindenféle rossz képzettársítással polgári gondolkodásmódúnak titulálnak embereket, de az is gyűlöletbeszéd, ha önös politikai és gazdasági érdekből szét kívánják verni azt az erkölcsi megbecsülést, mely az ügyész, a bíró munkáját övezi”.