A Fidesz-MPSZ és az MDF európai parlamenti képviselőcsoportja felvetette az Európai Parlament (EP) elnökének, hogy a jövő évi választások után hozzanak létre külön bizottságot, amely az etnikai és nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozna.

Ha ez nem lehetséges – mondta Szájer József, a közös képviselőcsoport vezetője csütörtökön az MTI-nek, – akkor az egyik, már most is létező bizottság kapja meg ezt a pluszfeladatot. Szájer hozzátette, hogy ebben az ügyben találkozott Pat Cox-szal, az EP elnökével. Cox szerint fontos lenne, hogy egy ilyen kezdeményezést ne csak az Európai Néppárt támogasson (a Fidesz-MDF képviselőcsoport ennek a legnagyobb parlamenti frakciónak a tagja, és a néppárt már felvállalta a javaslatot), hanem a többi fontosabb EP-frakció is. Szájer közölte: tárgyalni fog a többi frakció
illetékeseivel, Tabajdi Csabával, a magyar szocialista képviselőcsoport vezetőjével pedig már fel is vette a kapcsolatot, és ő támogatta az indítványt.

A fideszes politikus emlékeztetett: a kibővülő Európában a kisebbségek helyzete önmagában az uniós tagságtól nem fog megoldódni, és így a kisebbségi kérdésekre való odafigyelés fontos feladata lesz az Európai Uniónak is – főleg, mert olyan térség lép be az EU-ba, amelynek nagyon színes az etnikai-nemzeti térképe.

Azt is elmondta: egy önálló bizottság létrehozására az eddig tapasztaltak alapján nincs túl sok esély, de az lehetséges, hogy valamelyik EP-bizottság (például a külügyi, vagy a belügyi-igazságügyi) megkapja majd ezt a feladatot.