Megfosztották hivatalától Alabama állam legfelsőbb bíróságának az elnökét csütörtökön, mivel megtagadta a Tízparancsolatot ábrázoló kőtömb eltávolítását a bírósági épület előcsarnokából, noha erre az illetékes szövetségi bíró utasította.

A kőtömböt Roy Moore még 2001-ben, rögtön főbírává választása utáni első éjszaka helyeztette el a legfelsőbb bíróság oszlopcsarnokában. Montgomeryben megrendezett tárgyalásán az USA Today internetes kiadása szerint a hívő baptista Moore azzal védekezett, hogy a magatartása erkölcsi főhajtás volt Isten előtt, aki a törvény és a szabadság forrása.

A főbírót már augusztusban felfüggesztették tisztségéből, miután lejárt a hatóságok szabta határidő a szobor eltávolítására. A kerületi szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette felállítását a bírósági épületben, mivel az sérti az állam és az egyház szétválasztásának elvét. A gránitból készült 2,5 tonnás alkotást végül a hatóságok szállították el.

Roy Moore korábban egyszer már szembeszegült a hatóságokkal: tíz évvel korábban megyei bíróként a tárgyalóterme falára függesztette ki a Tízparancsolatot. Bob Riley alabamai kormányzó közleményében aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szövetségi bíróságok továbbra is minden Istenre és a hitre való utalást igyekeznek eltávolítani a közintézményekből, a jogrendet azonban – mint hangsúlyozta – tiszteletben kell tartani.

Moore augusztusi felfüggesztése után is felvehette évi 170 ezer dollárra rúgó fizetését. Hatéves megbízatásának a felét töltötte ki.