Az Európai Unió országaiban kötelező a távközlési szolgáltatók számára a számhordozhatóság biztosítása, így májustól a hazai mobil előfizetők is vihetik régi számukat. A hírközlési törvény decemberre teremti meg a megoldás jogi hátterét, iparági szakértők szerint a technológiai megvalósításra maradt féléves határidő igencsak szoros.

Bármikor előfordulhat, hogy a másik mobiltelefontársaság sokkal kedvezőbb percdíjakat kínál, de nem szeretnénk lemondani a megszokott telefonszámunkról. Ezt a problémát a számhordozhatóság oldja meg: jövő májustól ugyanis a teljes telefonszámunkat körzetszámostól átvihetjük egy másik szolgáltatóhoz, így a Vodafone előfizetőjeként is lehetünk ‘nullahathúszasok’, vagy westelesként ‘nullahathetvenesek’ és vice versa.

Eddig az Európai Unió nyolc tagállamában vezették be a mobilszámok hordozhatóságát, mely július óta minden tagállam számára kötelező. A szolgáltatás mindenhol népszerű: az Egyesült Királyságban tavaly másfél millió, Spanyolországban több mint ötszázezer, Hollandiában negyedmillió előfizető vette igénybe.

Bővebben:
http://index.hu/…zamhord1117/