Általános vitára alkalmasnak találta a filmtörvény-javaslatot az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén, a kormánypárti képviselők támogató szavazatával és az ellenzék tartózkodásával.

Szilvásy György, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára az ülésen arról beszélt, hogy elfogadása esetén a törvény megfelelő jogi hátteret és erőforrásokat biztosít a magyar filmgyártásnak ahhoz, hogy bel- és külföldön egyaránt helytállhasson, valamint olyan új szakmai struktúrát hoz létre, amely lehetővé teszi a források hatékony felhasználását, optimalizálva a támogatásokat.

Az államtitkár szólt arról is: a kormányzat a legszélesebb körű konszenzusra törekedett a tervezet kidolgozása során.

Kérdésre válaszolva Szilvásy György elmondta: változatlan formában, de a jogszabály elfogadását követő 90 napon belül módosított alapító okirattal működik tovább a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

Halász János (Fidesz) felvetésére – aki a javaslat átfogó voltával kapcsolatban fejezte ki kétségeit -, az államtitkár közölte: elismeri ugyan, hogy az egyes célok kodifikációja nem egyenlő módon részletezett, ám a dokumentum meglehetősen átfogó.

A testület – kormánypárti és MDF-es voksokkal, a fideszes képviselők ellenszavazata mellett – általános vitára alkalmasnak találta az Országos Rádió és Televízió Testület jövő évi büdzséjére vonatkozó költségvetési bizottsági előterjesztést, amely a médiahatóság kiadási és bevételi főösszegét egyaránt 860 millió forintban javasolja megszabni. Az idén ez az összeg 831,5 millió forint. A költségvetésen kívüli ORTT-kezelésű kiadási-bevételi előirányzat – amely a műsorszolgáltatási, a frekvencia-pályázati és a támogatási pályázati díjat tartalmazza – mintegy 6,5 milliárd forint lesz 2004-ben.