Az uniós csatlakozás büntetés-végrehajtási kérdéseiről tartottak nemzetközi konferenciát a Budapest Kongresszusi Központban. Az előadásokon tizenegy ország szakemberei tájékozódhattak Magyarország börtöneinek helyzetéről, s az igazságügy területén a kormány jövőbeni terveiről.

A magyar jogrendszer átalakítása túlmutat a hazai szabályok uniós szabályokkal való puszta lecserélésén – mutatott rá az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a Kriminálexpó nemzetközi büntetés-végrehajtási konferenciáján. Hankó Faragó Miklós megnyitóbeszédében elmondta: az uniós csatlakozásra való felkészüléssel a hazai jogrendszer rengeteget változott, talán többen, mint az elmúlt száz évben.

A politikai államtitkár a konferencián részt vevő tizenegy ország szakembereinek megemlítette, hogy az új büntetés-végrehajtási kódex várhatóan 2005 első napján lép hatályba, s a kormány már elfogadta az új Polgári törvénykönyv koncepcióját, melynek egyeztetésre szánt szövegét 2005 szeptember végéig kell elkészíteni. Szintén új törvény készül az igazságügyi szakértők tevékenységéről; a tervezet szerint a szakmai követelmények szigorodnak, s átfogó reformon esik át a szolgáltatás díjának meghatározása is.

A magyarországi börtönök zsúfoltak, ennek ellenére színvonaluk megüti a nemzetközi mércét – áll az Európai Bizottság jelentésében. Hankó Faragó Miklós ennek kapcsán megjegyezte: mindannyian tudjuk, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek infrastruktúrája elmarad a jogszabályi és szakmai elvárásoktól. Az államtitkár ezért rendkívül fontosnak tartja a fejlesztési programok felgyorsítását. A börtönök építésénél, fejlesztésénél a magántőke bevonásával jelentős megtakarításra számítanak.