Az országos rendőrfőkapitány alapvetően elégedett a rendőrség munkájával, a gazdálkodási nehézségek azonban behatárolják a szervezet lehetőségeit – közölte Salgó László az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt kedden. Az elmúlt egy évben kevesebb bűncselekmény követtek el, szomorú tény azonban, hogy nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma.

Az országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség eddig kitűzött céljait, a számára előírt feladatokat legnagyobb részben teljesítette, a társadalmi elvárásoknak megfelelt. Salgó László vezérőrnagy erről az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt beszélt kedden. A társadalom rendőrségről alkotott értékítélete alapvetően pozitív, és a szakmai eredmények is biztatóak. Hozzátette, gazdálkodási nehézségek miatt kinevezése előtti optimizmusa mégis kissé alábbhagyott. Mint mondta, 2004-ben is a takarékosság jellemzi majd a rendőrséget.

Beszámolója szerint az Európai Unió közelmúltban megjelent országjelentése megállapítja, hogy Magyarország a bel- és igazságügyi együttműködés részterületein teljesítette jogharmonizációs feladatait. Az értékelés azonban megjegyzi, hogy a rendvédelmi szervek, különösen a rendőrségi, az ügyészségi és a bírói testületek közötti együttműködést javítani kell. Salgó László szólt arról is, hogy az új büntetőeljárási törvény szükségessé teszi az ügyészséghez fűződő viszony áttekintését.

A Schengeni Információs Rendszerhez (SIS II) Magyarország csak 2007-ben csatlakozhat – hangzott el.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt a bűnügyi helyzet alakulásáról is. A rendőri intézkedések elleni panaszok egy év alatt a felére csökkentek, tíz százalékkal esett vissza az ismertté vált, és mérséklődött a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. A vagyon elleni bűncselekmények jelentős hányadát kitevő lopások száma szintén tíz százalékkal csökkent.

Bővült viszont a hazai kábítószerpiac, a kábítószerrel való visszaélés összbűnözésen belüli aránya meghaladta az egy százalékot. A legelterjedtebb továbbra is a marihuána, a heroinnal kapcsolatos problémák továbbra is Budapestre koncentrálódnak. Emelkedett a kiskorú sértettek száma, és az is aggasztó, hogy az eljárás alá vontak 10-12 százaléka fiatalkorú.

Javult a rendőrség nyomozás-eredményességi és az ismeretlen tettes ügyek felderítési mutatója. Salgó László bejelentette: a jövőben tovább erősítik a helyi szerveket, létrehozzák az autópálya-rendőrséget, fokozzák a kábítószer elleni küzdelem hatékonyságát és másfajta szervezeti keretet kap a bűn- és balesetmegelőzés.

Az országos rendőrfőkapitány szavai szerint a törvényesség és nyíltság eszközével változtatnak azon a lakossági véleményen, amely a rendőrség működésében politikai szempontokat is lát. A rendőrség társadalmi megítélését vizsgáló közvélemény-kutatás következő eredményét november végére, december elejére várják.