Magyarországon az uniós csatlakozást követően az építésügyben minőségi változásra van szükség, ezt szolgálja a heteken belül elkészülő építési törvény tervezete is – közölte Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke szerdán az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának lakásügyi albizottsága ülésén. Hozzátette: a jövőben határozottabban lépnek fel az engedély nélküli építkezések ellen, és gyakrabban alkalmazzák a bontást, mint szankciót.

A jelenlegi mintegy 560 elsőfokú építésügyi hatósággal szemben a koncentráltabb feladatellátás érdekében javasolják, hogy számuk 170-re csökkenjen, igazodva a kistérségi központokhoz – mondta. Fegyverneky Sándor hangsúlyozta, hogy a hatósági tevékenység állami feladat, ezért állami kézbe is kellene kerülnie. Az önkormányzatok tehermentesítése és a feladat egységes ellátása érdekében kezdeményezik, hogy az építésügyi hatósági osztályok dolgozói állami tisztviselővé váljanak. Így a polgármesteri hivatalban jelenleg ezzel a feladattal foglalkozó alkalmazottak változatlan létszámmal, ugyanazon a helyszínen folytathatnák a munkát, de munkaadójuk a közigazgatási hivatal lenne – tette hozzá. A hivatal elnöke szerint ez mintegy 1300 dolgozót érintene.

“Az építési törvényben javasoljuk az építési felügyelet rendszerének megerősítését” – mondta. Hozzátette, hogy ma Magyarországon csak mintegy 20-21 fő foglalkozik felügyeleti ellenőrzéssel. Ezzel szemben a hivatal azt javasolja, hogy létszámuk legalább 160 főre emelkedjen. Fegyverneky Sándor elmondta, hogy a felügyelet rendszerének megerősítése nem kerülne pénzbe, mivel feladatait a befolyó bírságokból lehetne fedezni, sőt, mint mondta, ez a tevékenység nettó befizetője lehetne a költségvetésnek.

Az építési felügyelet feladatai közül az elnök kiemelte a kiviteli tervekkel összhangban lévő építési engedélyek esetében a kezdési engedély kiadását és a szabályszerű építkezés ellenőrzését. Az elnök szerint a felügyeleti rendszert nem új hivatal létrehozásával, hanem a jelenleg Belügyminisztériumhoz tartozó területi főépítészi rendszerre támaszkodva lehetne létrehozni.

Kérdésre válaszolva a hivatal elnöke elismerte, hogy bár jövő év május 1-jétől az építésügyben az EU-szabványokat kell alkalmazni, jelentős részük még nincs lefordítva. Hozzátette, hogy a szakfordítói kapacitás szűkössége miatt májusig a feladatot nem is tudja elvégezni a szabványügyi testület, ezért maradnak olyan szabványok a csatlakozást követően is, amelyeknek csak a címe lesz magyar, a szövege azonban angolul lesz olvasható.

Fegyverneky Sándor a jövőben határozottabb fellépést sürgetett és ígért az engedély nélküli építkezések ellen, illetve kilátásba helyezte a bontási szankció korábbinál gyakoribb alkalmazását.