A Magyar Orvosi Kamara elnöke és főtitkára pénteken maguk is ellátták kézjegyükkel a Munkáspárt kezdeményezte aláírásgyűjtés ívét, megerősítve ezzel, hogy támogatják a párt javaslatát a kórháztörvény megsemmisítéséről és az ügydöntő népszavazás kiírásáról.

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?” – kérdezi a Munkáspárt, a Baloldali Front – Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom a felhívásában.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Gyenes Géza főtitkár pénteken maguk is csatlakoztak a Munkáspárt aláírásgyűjtő akciójához. A párt azt szeretné elérni, hogy a kormány vonja vissza a kórháztörvényt, és helyette alkosson új jogszabályt.

A jogszabályok szerint a szervezeteknek négy hónapjuk van arra, hogy összegyűjtsék a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást. A kamara elnöke szerint ez akár már januárban megvalósulhat. A népszavazás ügydöntő, eredménye a parlamentre nézve kötelező. Éger István visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kamara politikai szerepet vállalt volna. Az elnök elmondta, hogy melléállnak minden olyan kezdeményezésnek, amely az egészségügyi ellátó-rendszer javítását szolgálja.

Gyenes Gáza főtitkár a Magyarország.hu-nak elmondta, hogy a csatlakozástól számított öt éven belül az orvosok uniós kollegáik bérének 40-50 százalékát szeretnék kapni a jelenlegi húsz százalék helyett. Nem osztja viszont a Kamara a Munkáspárt elnökének azt az elképzelését, hogy a népszavazást az Európai Parlamenti választásokkal egy időben tartsák, mert a referendumra minél korábban sor kell, hogy kerüljön.