John Ashcroft, az USA igazságügy-minisztere csütörtökön bejelentette, hogy egy nagyszabású nemzetközi bűnüldözési akció keretein belül 125 internetes bűnözőt, hackert és lopott vagy éppen nem létező árukkal a világhálón kereskedő személyt tartóztattak le a hatóságok.

A hét héten keresztül tartó akcióban a világ több rendőri szervezete is részt vett, és a nyomozati munka közben mintegy 125 ezer olyan kárvallottat találtak, akiket a high-tech bűnözők összesen mintegy 100 millió dollárral károsítottak meg. Az információs szupersztrádának kommunikációs, információszerzési és kereskedelmi feladatokat kell ellátnia és nem szabad engedni, hogy a bűnözés melegágyává váljon – nyilatkozta Ashcroft.

A letartóztatás alá helyezett gyanyúsítottak nagy része a közelmúltban úgy csalt ki pénzt a gyanútlanabb felhasználóktól, hogy nem létező termékeket hirdetett meg az interneten és komoly pénzeket kért el értük, a vásárlók pedig az ilyen esetekben csak futhattak a pénzük után. Ashcroft elmondta, hogy az ilyen jellegű csalásokhoz hasonlóan ugyancsak sok gondot jelentenek az internetet különböző lopott termékek kereskedelmére használó bűnözők, illetve bűnözői csoportosulások. A most letartóztatott 125 személy között olyan hackerek is akadnak szép számmal, akik vállalati, illetve kormányzati szerver számítógépeket törtek fel szabadidejükben, onnan pedig értékes információkat, vagy például bankkártya adatokat loptak el.

Bővebben:
http://hirek.prim.hu/cikk/36403/?…