Saját felelősségére gyilkolja magát a dohányos, szabadon dönthet arról, hogy hódol-e káros szenvedélyének, vagy felhagy vele.

Így szól a verdikt, amelyet a francia semmítőszék mondott ki, végképp lezárva azt a pert, amelyet egy tüdőrákban elhalt férfi özvegye kezdeményezett a Gauloise-t gyártó cég ellen. Az asszony 457 ezer eurót (közel 120 millió forint) követelt az Altadistól (korábbi nevén Seita), mert férje 36 évi dohányzás után ötvenéves korábban tüdő- és nyelvrákban hunyt el. Richard Gourlain 14 éves korában kapott rá a tüdőlövéssel felérő, filter nélküli barna cigarettára, amiből naponta két dobozzal füstölt el.

Az asszony szerint a gyártó cégnek kötelessége lett volna tájékoztatni a termék rabjává vált férfit, hogy az életével játszik.

Bíróság ítélete szerint ez az érvelés nemcsak azért nem áll meg a lábán, mert Franciaországban 1976 előtt még nem létezett a tájékoztatási kötelezettséget előíró törvény, de azóta bőven lett volna ideje Gourlain úrnak feleszmélni, hanem mert felnőtt emberről lévén szó, maga rendelkezik sorsáról. Senkinek nem tehet szemrehányást, dohányozni ugyanis nem kötelező.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…