A francia nemzetgyűlés november 25-én tűzi napirendjére az Európai Unióba májusban belépő 10 állam – köztük Magyarország – csatlakozási szerződésének ratifikálását, a párizsi szenátusban december 10-én kerül sor a döntésre. A két voksolás pozitív kimenetele iránt nincs kétség.

Az unióbővítést eddig a 15 tagállam egyharmada szentesítette (Dánia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország), s a többiek is legkésőbb 2004 februárjában lezárják a ratifikációs szakaszt.

Bármennyire eldöntött tény is a szervezet eddigi legnagyobb – sorrendben ötödik – bővítése, Franciaországban több publicista, illetve EU-szakértő nyíltan megkérdőjelezi az EU bővítése és az unió belső reformja között immár eldöntött sorrendiséget. Baudouin Bollaert, a párizsi Le Figaro EU-szakértője szerint minden logikának ellentmond az unió lakosságát 73 millió új polgárral megnövelő szerződések törvénybe iktatása még az előtt, hogy a korszakalkotó változás előtt álló európai közösség hatékony működését biztosító alapdokumentumát, a kormányközi konferencia elé terjesztett első uniós alkotmányt végső formába öntenék.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…