Az eddigi harminc nap helyett akár öt hónapot is várhatnak adójukra az szja-visszaigénylők. Az állam így tovább használhatja ingyen az adózók pénzét.

Változik a személyi jövedelemadó-bevallás határideje, március helyett egy hónappal később, április 20-ig kell majd eljuttatni a bevallásokat az illetékes adóhivatalhoz – írja a Népszabadság. Ez azonban csak 2005-től lesz így, mert jövőre még a 2003-as évi bevallásokat kell elkészíteni.

Megváltozik a visszaigényelt adó kifizetésének határideje is, ami egyértelműen az államnak kedvez. Eddig ugyanis az APEH-nak a bevallás benyújtásától számított harminc napon belül kellet kiutalnia a túlfizetést, az új jogszabály szerint viszont a bevallás beadásának végső határidejétől ketyeg az óra. Így tehát hiába nyújtja be valaki bevallását január elején, a visszakért összeget csak április 20-tól számított harminc napon belül kaphatja meg.

A változtatások miatt jóval tovább marad az államkasszában a bevallókat megillető visszatérítés, így az állam az eddiginél jóval hosszabb ideig használhatja kamatmentesen az adófizetők pénzét – áll a Népszabadságban. Az adózóknak 2005-ben már semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy minél hamarabb elkészítsék bevallásukat, hiszen úgyis csak májusban juthatnak hozzá a visszajáró pénzhez. Éppen emiatt várhatóan jóval többen lesznek azok, akik az utolsó pillanatra hagyják bevallásuk elkészítését.