Várhatóan ma szavaz a parlament az elektronikus hírközlési törvényjavaslatról, amely a jogalkotók szándékai szerint új lendületet ad a távközlési versenynek. A felhasználók a jelenleginél alacsonyabb árakat várnak a január elején életbe lépő szabályozástól.

Kapcsolódó interjú:
Csikai Attila

A jogalkotási folyamat egy korábbi fázisában a szolgáltatók többsége elégedetten nyilatkozott a készülő törvényről, a végjáték idején viszont az alternatív cégek egyre élesebben bírálták a jogszabálytervezetet. Az ingyenesinternet-szolgáltatók petíciót adtak át az informatikai tárcának, ugyanis úgy vélik, a jogszabály ellehetetleníti a munkájukat. A minisztérium még korábban leszögezte: az internetszolgáltatókra vonatkozó szabályok nem változnak hátrányosan.

Többen attól tartanak, hogy 2004-ben a jelenleginél drágább lesz az internet használata. A tárca ezt az aggodalmat is megalapozatlannak tartja, mondván: jelenleg a helyi híváskezdeményezés esetén fizetendő 4,60 forintos összekapcsolási díj januártól egy forinttal csökken, az uniós csatlakozáskor pedig 2 forintra mérséklődik, így visszaeshetnek a hagyományos, betárcsázásos internetezés költségei. Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója korábban egy konferencián kijelentette, hogy nem mérsékelhető tovább az ilyen szolgáltatás költsége.

A tervek szerint januártól a vezetékes, májustól pedig a mobiltelefonszámokat nem kell megváltoztatni akkor, ha valaki szolgáltatót akar váltani. Az új jogszabály enyhíti a kábeltelevíziós piac szereplőinek terjeszkedési korlátait is. A szolgáltatók az utóbbi években éles kritikával illették a Hírközlési Döntőbizottságot (HDB), mivel szerintük nem elég hatékony. Az informatikai tárca erős új intézményt ígér, amely – Nemzeti Hírközlési Tanács néven – a korábbiaknál magasabb büntetéseket szabhat ki.