A „szellemi tulajdonjogok betartatásáról” szóló direktíva a Európai Bizottság eredeti szövegezésében büntetőjogi szankciókat javasol azok ellen, akik szerzői jogot, márkanévhez vagy szabadalomhoz fűződő jogot sértenek – de csak akkor, ha ezt nyereségvágyból teszik.

Európa legnagyobb távközlési cégei, a kábelipar és több nagy amerikai internetes cég egyesítette erőit, hogy elérjék az EU hamisítás és kalózkodás elleni vitatott törvényjavaslatának megváltoztatását.

A European NetAlliance, melynek olyan tagjai vannak, mint a BT, a DT, a Vodafone, az MCI, a Verizon és a Yahoo, levelet küldött a jogi bizottság tagjainak, amelyben óv a direktíva hatókörének kiterjesztésétől. De hasonló értelemben foglal állást az EU fogyasztóvédelmi szervezete, a BEUC is.

Janelly Fourtou, EP-képviselő, a törvénytervezet előterjesztője és „gazdája” elhagyná ezt a megszorítást, és a szankciókat akkor is alkalmazná, ha valaki csak magán célból töltene le illegálisan egy zeneszámot. Fourtou javaslata nagy felhördülést keltett, részben személyes indíttatása miatt, hiszen a férje az Jean-René Fourtou, aki a Vivendi Universal vezérigazgatója, akinek cége alá tartozik a Universal Music Group, a világ legnagyobb zenekiadója.

A NetAlliance az eEurope és az internet jövőjét látja veszélyeztetve, ha a törvény „egy szintre helyezi a fogyasztót azokkal, akik nyerészkedési célból sértenek szellemi tulajdonjogot, vagy a szervezett bűnözés tagjaival”.

Fourtou ugyanakkor ki akarja zárni a direktíva szövegéből a szabadalmak védelmét, amivel az ipar messzemenően egyetért, hiszen az innováció óhatatlanul együtt járhat azzal, hogy a fejlesztő jóhiszeműen szabadalmat sért. A szabadalomsértés büntetőjogi eszközökkel való üldözése ezért hátráltatná az innovációt.