A pontos tényállás megállapításáig nem lehet tudni, hogy ki ellen indíthat, illetve indíthat-e egyáltalán kártérítési pert az Irakban lelőtt magyar egyetemista családja – mondta a Magyar Hírlapnak Bárándy György ügyvéd.

A hozzátartozók által megbízott jogász szerint az ügyben indult vizsgálat befejezéséig semmilyen jogi lépés megtételére nincs lehetőség. Az amerikaiak által kiadott elismerő közlemény ugyanis nem elegendő alap egy eljárás megindításához.

Az ügyvéd egyelőre azt sem tudta megmondani, hogy – az amerikaiak felelősségének beigazolódása esetén – az amerikai államot vagy az amerikai hadsereget kell-e perelniük a hozzátartozóknak. Bárándy György szerint, ugyan kártérítési ügyben fordultak hozzá, a család nem a pénz, hanem a morális felelősség megállapítása vezérli. Céljuk, hogy egy hasonló – feltehetően meggondolatlanságból bekövetkezett – esemény ne maradhasson megtorlás nélkül.

A Magyar Hírlap amerikai forrásból származó, meg nem erősített értesülésülései szerint Varga-Balázs Pétert nem a szokásos állandó ellenőrző pontok egyikénél lőtték le, hanem egy ideiglenes ellenőrző pontnál. Az eset körülményeit az amerikai hadsereg, és két magyar diplomata is vizsgálja.

Az ideiglenes ellenőrző pontot egy, az út mellett talált robbanószerkezet miatt állították fel. Ebben az esetben egy kettős ellenőrző pontról volt szó. Ennek első részén a jelzések ellenére nagy sebességgel áthajtott Varga-Balázs, a halálos lövést akkor kapta, amikor már majdnem elérte a másik ellenőrző pontot. A győri fiatalemberhez hasonló körülmények között vesztette életét korábban – szintén amerikai lövéstől – egy német újságíró is. A német külügyminisztérium – a magyar esethez hasonlóan – a hozzátartozóktól értesült a tragédiáról.