Az európai alkotmány tervezete összességében megfelel a magyar érdekeknek – közölte Juhász Endre az Európai Füzetek szerkesztőbizottsági ülésén pénteken, Budapesten.

Az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter közölte: az alkotmánytervezet vitatott pontjai között olyan kérdések szerepelnek, mint a tagállamok teljes jogú biztosai, az olasz elnökség által felvetett csoportos elnökség – amelyről a miniszter azt mondta, hogy Magyarország számára elfogadható -, illetve a szavazások súlyozása.

Külön megemlítette azt a magyar felvetést, amely egyes országok szorosabb együttműködésére irányulna, valamint a strukturált együttműködést, amely négy nyugat-európai állam javaslata a katonai szövetség erősítésére.

A kisebbségi jogokat illetően kifejtette, hogy a magyar álláspont szerint “az emberi jogok átfogják a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait”. Hozzátette: az olasz elnökség ezzel kapcsolatos javaslata eltér a magyarétól, de “jelentős pszichológiai áttörésként” értékelhető.

Magyarország európai uniós csatlakozásra való felkészültségéről szólva a miniszter elmondta: az unió legutóbbi országjelentése 30 fejezetből mindössze egyet, a mezőgazdaságot kritizálta.

Ezzel összefüggésben Juhász Endre közölte: a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal 2004. május 1-jétől kapja meg feladatai nagy részét. A miniszter kitért arra, hogy a strukturális és kohéziós alapok intézménye “jól áll, intézményrendszere megvan”.