A román kormány jóváhagyta a módosított kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról szóló kétoldalú megállapodást – jelentette be közleményében a román külügyminisztérium.

A dokumentum így fogalmaz: a Magyar Köztársaság külügyminisztériumát 2003. november 29-én értesítették arról, hogy (a román fél) kormányhatározattal jóváhagyta a román és a magyar kormány között létrejött, 2003. szeptember 23-án Bukarestben aláírt egyezményt a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyarokra vonatkozó törvény alkalmazásának feltételeiről. Ez az egyezmény akkor lép érvénybe, amikor a Magyar Köztársaság kormánya eleget tesz a magyar jogrend szerinti eljárásoknak.

A közlemény emlékeztet: 2003 júniusában a Magyar Köztársaság Országgyűlése részben módosította a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyarokra vonatkozó törvényt, amelyben megmaradt egy sor, az európai normáknak nem megfelelő előírás. A román-magyar megállapodásnak éppen az a célja, hogy kivonja a román állampolgárokat az európai követelményekkel nem egyező törvényi előírások alkalmazási köréből.

A kétoldalú egyezmény ugyanakkor mintaként szolgál ahhoz, miként oldható meg kétoldalú viszonylatban egy ilyen kérdés. Nevezetesen: a rokon állam (itt a dokumentum az anyaországra utal) miként vehet részt a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kulturális és nyelvi identitásának támogatásában, fejlesztésében és védelmében.