Egyetlen eset is sok, az erőszak, a fenyegetés, a durvaság elfogadhatatlan, ezek ellen fel kell lépni – szögezte le Kecskeméten Lomnici Zoltán a bírák személye, vagyona ellen történt támadásokról.

“Bíró személye, vagyona, illetve bírósági épület ellen évente 10-15 olyan támadás történik, ami bizonyítottan vagy feltételezhetően összekapcsolható a bírói tevékenységgel” – közölte a főbíró a Bács megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

A Legfelsőbb Bíróság és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott: a közelmúlt történései ellenére a “helyzetet nem szabad dramatizálni”.

Kijelentette: “Biztosan állítom, hogy az ítélkezésben a bírókat nem befolyásolják a fenyegetések, az atrocitások.” Lomnici Zoltán hozzáfűzte, hogy egyelőre semmi jele nincs félelemre visszavezethető pályaelhagyásnak.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke leszögezte azt is, hogy bíró ellen korrupció miatt egyetlen bejelentés sem érkezett.

Lomnici Zoltán cáfolta, hogy olyan nyilatkozatot tett, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a bírók elleni támadások. Mint mondta, ő csak megerősítette a sajtóban az elmúlt napokban reflektorfénybe került ügyeket. Valóban belőttek a Hegedűs-perben felmentő ítéletet hozó bíró otthonába, s zaklatták a szegedi roma testvérpár kártérítési perében ítélkező bírónőt, valamint egy fővárosi kerületi bíróság elnökhelyettesének támadója ellen az ügyészség már vádat is emelt.

Közölte, hogy van egy további eset, egy budapesti bíró novemberi megtámadása kapcsán még folyik a nyomozás. Így egyelőre nem tudható, a cselekmény hivatali munkájával összefüggésbe hozható-e.

A legutóbbi közvélemény-kutatás eredményéről beszámolva a főbíró elmondta, hogy a megkérdezettek körében a magyar bíróságok bizalmi indexe 65 százalék, ez például Franciországban 20 százalék körüli. Rámutatott: a magyar bíróságokon évente több mint egymillió határozat születik, s döntő többségüket az érintettek elfogadják.

“A józan elveknek és vitáknak helye van az igazságszolgáltatás működése tekintetében, hiszen a bíróságok, mint harmadik hatalmi ág, legfontosabb kontrollja maga a társadalom,” de a bíróságok döntéseit nem szabad befolyásolni – fogalmazott Lomnici Zoltán az elmúlt hetekben folyó viták kapcsán.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke kijelentette: “minden ellenkező híresztelés ellenére” sem a Hegedűs-, sem a szegedi ügybe nem szólt bele. Ugyanis még a főbíró sem teheti meg, hogy beleszóljon a bíróságok döntéseibe, “bármely konkrét ügyet védelmébe vegyen vagy minősítsen”- tette hozzá.