A jegybanki kamatemelést és ezzel összefüggésben a forint gyengülését érintette a legtöbb felszólaló a 2004. évi költségvetés újra megnyitott részletes vitájának kezdetén, kedden a parlamentben.

Bőhm András (SZDSZ) és Veres János pénzügyminisztériumi politikai államtitkár is reményét fejezte ki, hogy a monetáris tanács múlt heti döntése a kamatemelésről a spekulációval szembeni védekezést szolgálja. Mindketten úgy vélekedtek, hogy a forint gyengülésével összefüggő belpolitikai viták károsak, mert gyengíthetik a befektetők bizalmát. Bőhm András hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben szilárd gazdaságpolitikai koncepcióra van szükség, amely mellett a kormány kitart.

Ezzel szemben ellenzéki képviselők arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a kabinet “bizonytalansága” okozza a forint gyengülését. Font Sándor (MDF) szavai szerint mindez a kormányzati “hiteltelenség” következménye, amely miatt megrendül a befektetők bizalma.

A fideszes képviselők kapcsolódó módosító indítványaik mellett érvelve több pénzt kértek a kis- és középvállalkozók számára, út- és vasútfejlesztésre, valamint a beruházások ösztönzésére. Szijjártó Péter (Fidesz) azt emelte ki, hogy az európai uniós csatlakozás előtt mindenképpen meg kell erősíteni a magyar gazdaságot és társadalmat.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…