Vádirat-ismertetéssel kezdődött meg Szabadi Bélának, az Orbán-kormány milliárdos vagyoni hátrányt okozó bűncselekményekkel vádolt államtitkárának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, kedden. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori politikai államtitkárát védő Bárándy György ügyvéd indítványozni fogja Torgyán József tanúkénti meghallgatását.

Két, összességében 60 oldalas vádirat több órán át tartó felolvasását követően csütörtökre napolták el a tárgyalást, akkor kezdődik Szabadi Béla vádlotti meghallgatása.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori politikai államtitkárát védő Bárándy György ügyvéd az MTI-nek elmondta: “a keddi tárgyaláson a bíróság helyt adott a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetésére vonatkozó indítványomnak és ezt a tárgyaló ügyész is tudomásul vette.” Hozzátette: Szabadi Béla 2001-ben hónapokat töltött előzetes letartóztatásban, majd egy-egy évet házi őrizetben illetve lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt. “Véleményem szerint a kényszerintézkedések elrendelése téves bírói döntés volt” – jegyezte meg.

Bárándy György elmondta azt is, hogy indítványozni fogja Torgyán József tanúkénti meghallgatását. Arra a kérdésre, hogy a per vádlottjává válhat-e a volt miniszter, Bárándy György úgy válaszolt: “azt szoktuk mondani, hogy mindenkinek van egy téglája a Markóban. A tréfát félretéve, nem hinném, hogy Torgyán doktorból vádlott lesz, viszont sok fontos kérdésre tőle kaphatjuk meg a választ.”

Bárándy György elmondta, hogy védence az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és a csütörtöki tárgyaláson részletes vallomást fog tenni. “Szabadi Bélának nincs takargatnivalója” – tette hozzá. “Álláspontom szerint az államtitkár úr ellen 2001-ben politikai koncepciós eljárás indult, mely valójában a kisgazdapárt és annak elnöke elleni támadás eszközéül szolgált” – vélekedett az ügyvéd, aki a jelenlegi igazságügy-miniszter apja.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a bírósági eljárástól, Bárándy György annyit mondott: “ügyvédi hivatásomtól kifolyólag is védencem pártján állok. Az én személyes meggyőződésem szerint Szabadi Béla nem követett el bűncselekményt. Bízom a bíróság felmentő ítéletében.”

A Központi Ügyészség Nyomozó Hivatal több mint húsz rendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá csalással és sikkasztással vádolja az egykori politikai államtitkárt. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány az ügyészség szerint összességében meghaladja az egymilliárd forintot. Az 1999-2000-ben elkövetett cselekmények miatt 2001 júniusában a parlament felfüggesztette a politikus mentelmi jogát és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Szabadi Béla csak az év októberében hagyhatta el a börtönt.

Szabadi Béla ellen az ügyészség először a Ferencvárossal kötött reklámszerződések, illetve külföldi utazások miatt emelt vádat. A második, jelen üggyel egyesített vádiratban szerepel például olyan eset, amely szerint a politikai államtitkár arra kötelezte az FVM tulajdonában álló kht.-t, hogy a piaci ár alatt adjon el élelmiszereket az általa megjelölt, mezőgazdasági cikkek kereskedelmével és termelésével egyébként nem foglalkozó gazdasági társaságoknak. A két vádirat összesen 13 vádlottja között szerepel Simon László, aki korábban Torgyán József közeli munkatársa volt és a büntetőeljárás alatt hosszabb ideig Izraelben tartózkodott.