Az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja a múlt héten a magyar pénzügyminiszterhez intézett levelében aggodalmának adott hangot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tervezett átszervezése miatt – erősítette meg szerdán az MTI érdeklődésére a biztos szóvivője.

Jonathan Todd tájékoztatása szerint Frits Bolkestein a magyar pénzügyminiszter nem sokkal korábban hozzá intézett levelére válaszolt, vagyis fenntartásainak nem saját kezdeményezése alapján adott hangot.

A levélben László Csaba emlékeztetett arra, hogy a bizottság már 2001-ben vizsgálta a PSZÁF tevékenységét, és akkor arra a következtetésre jutott, hogy az intézmény működése megfelel a hatékony pénzügyi felügyelet nemzetközileg elfogadott normáinak.

Az utóbbi néhány hónapban a tőkepiacokon olyan fejlemények következtek be, amelyek kétségeket ébreszthetnek a befektetőkben e piacok stabilitása és integritása iránt. A pénzintézetekre vonatkozó jogi szabályozásban Magyarországon tervezett változtatások a későbbi hasonló problémák megelőzését szolgálják, s ezek részét képezik a PSZÁF státusának módosítására tett javaslatok is – írta levelében a miniszter.

Ez utóbbiak célja a felügyelet átláthatóságának és elszámoltathatóságának a növelése, valamint függetlenségének megtartása és megerősítése – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a tervezett változtatások teljes mértékben megfelelnek az e területeken érvényesülő uniós követelményeknek.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…