A Business Software Alliance (BSA) Magyarország felhasználói visszajelzések hatására január közepéig meghosszabbítja Szoftverbevallás nevű kampányát, mellyel a szervezet a vállalatok figyelmét hívná fel a legális szoftverhasználatra.

Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, az eredetileg november 1-je és 30-a között meghirdetett kampányt a felhasználók kérésére hosszabbatják meg. A kampány fő célja az, hogy felhívja a vállalatok figyelmét a legális szoftverhasználatra – emelte ki a főtitkár. Az eseményen elhangzott, hogy eddig 3 ezer szoftverbevallás érkezett a BSA-hoz, amelynek alapján a szervezet szoftvertanúsítványt küld az adott cégnek. A tanúsítvány azt igazolja, hogy a vállalat elvégezte 2003-ban a szoftverbevallással kapcsolatos teendőit.

A Szoftverbevallás kampány keretében a BSA ötvenezer magyar kis- és középvállalkozás részére küldött ki levelet, melyben arra kéri a cégvezetőket, sorolják föl az általuk használt programokat, továbbá azokat a lépéseket és vásárlásokat, amelyekkel az “esetleges szoftverillegalitást” kívánják felszámolni. A szervezet főtitkára korábban az [origo]-nak úgy nyilatkozott, ha valaki nem küldi vissza a nyomtatványt, az nem von semmilyen retorziót maga után, a beérkezett adatokat pedig bizalmasan kezelik, és csak statisztikai célokra használják fel a hazai “illegalitási mutatóhoz”.

A BSA megbízásából készített felmérések szerint 2002-ben a Magyarországon használt üzleti szoftverek 45 százaléka volt illegális, míg 1994-ben még 76 százalék volt a lopott programok aránya hazánkban. Sebők Erzsébet reményét fejezte ki, hogy ez az arány az idén jelentősen csökken, ám ezzel kapcsolatban számszerű adatokat csak az idei évre vonatkozó, a jövő év elején megtörténő felmérés alapján tud majd közölni a BSA.