Az Európai Unió véget kíván vetni a nők és férfiak megkülönböztetésének a hétköznapi üzleti életben. Az EU-bizottság nemrég jóváhagyott törvényjavaslatának fő célkitűzése, hogy azonos biztosítási díjtételek, úgynevezett uniszex tarifák vonatkozzanak mindkét nembéliekre, és azonos jogokat élvezzenek férfiak és nők a bankügyleteknél is.

Az elfogadott irányelvet Anna Diamantopoulou, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős tagja áttörésnek minősítette a nemek egyenjogúsítása területén. Hevesen támadta a biztosítási szakmát, és kijelentette: “A direktívát azért bírálják, mert tabukat dönt le. Új korszakot kezdünk vele az európai törvénykezésben”. Jóllehet a bank- és biztosítási ügyleteknél főleg a nők szenvednek hátrányos megkülönböztetést, az irányelv ugyanúgy védi a férfiakat is a diszkriminációtól. Az EU-biztos szerint nem tartható például az, hogy a fiatal férfiak magasabb tarifával köthetnek biztosítást az autójura, mint a nők, sem az, hogy a férfiak csak 65 éves koruktól jogosultak szociális lakásra, míg a nők már 60 évesen megkaphatják azt.

Diamantopoulou szerint például a magán nyugdíjbiztosítók által alkalmazott magasabb díjtételek a nők esetében nem igazolhatók azzal, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Szerinte nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a nők biológiai okokból élnek tovább. A nők és a férfiak 86 százaléka nagyjából ugyanabban az életkorban halálozik el. A várható élettartam szempontjából nem a nemi hovatartozás, hanem az életmód, a táplálkozás, a lakhely, a foglalkozás a döntő tényező. Ha ezeket a körülményeket figyelmen kívül hagyják a számításoknál, akkor a nők átlagosan csak két évvel élnek tovább a férfiaknál. Ráadásul szerinte sok biztosítótársaság elavult élettartam-táblázatokat alkalmaz, hiszen a nők és férfiak várható élettartama közti különbség tízévenként 2 évvel csökken. A nemek szerint megkülönböztetés az életbiztosításoknál ezért megengedhetetlen – hangoztatta a biztos.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…