Az idősotthonokba készülők különös körültekintéssel járjanak el, mielőtt szerződést kötnének bármilyen, idősek ellátását és gondozását ígérő társasággal vagy magánszeméllyel – hívta fel a figyelmet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében.

“Bármilyen módon reklámozza, hirdeti magát egy szolgáltató, meg kell győződni arról, valóban szociális intézményről van-e szó, vagy csupán (…) üzleti vállalkozásról, amely nem rendelkezik szociális intézményi működési engedéllyel” – mutatott rá Lenkovics Barnabás.

Az idősotthonokba költözők jogai védelmében született közleményben az országgyűlési biztos kifejtette: amennyiben csak egy szerződéses polgári jogi jogviszonyról van szó, ami lényegét tekintve két fél magánügye, az esetleges konfliktusok és követelések – az emberi jogok sérelme esetén is – később csak polgári bíróság előtt rendezhetők.

A szociális intézménnyel kötött szerződések esetében nagyobb a biztonság, hiszen ezek működése szigorú szakmai feltételek szerint, rendszeres állami ellenőrzés mellett történik.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…