Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány is megerősítette kedden, kiváló a kapcsolat a bíróság és a rendőrség szervezetei és vezetői között. A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt kérte az országos rendőrfőkapitánytól, hogy a kiemelt bűnügyeket tárgyaló 23 bíróságon a munkanapokon legyenek rendőrök.

A bíróság és a rendőrség együttműködéséről egyaránt elégedetten szólt a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az országos rendőrfőkapitány kedden, a közösen tartott sajtótájékoztatón. A rendőrség és a bíróság vezetője Lomnici Zoltán főbíró kezdeményezésére találkozott.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke kijelentette: úgy véli, a társadalom jogos elvárása, hogy a hatóságok biztosítsák a jogbiztonságot, a közbiztonságot és ebben a tekintetben a rendőrségnek és a bíróságnak – mint a szélesebb értelemben vett igazságszolgáltatás résztvevőinek – együtt kell működniük.

A rendőrség nyomozati munkájával kapcsolatos bírói tapasztalatokról szólva Lomnici Zoltán elmondta: az ítélkezési tapasztalatok azt mutatják, a rendőri szervek ismerik és alkalmazzák az eljárási törvényeket és a bíróság iránymutatásait.

Általánosságban megállapítható, hogy a rendőri munka, különösen a megyei főkapitányságok esetében, színvonalas, a bizonyítékokat kellő mértékben feltárják és azok a bírák rendelkezésére állnak – tette hozzá a főbíró.

Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány is megerősítette: kiváló a kapcsolat a bíróság és a rendőrség szervezetei és vezetői között. Hangsúlyozta: a rendőrség a végrehajtó hatalom részeként törvényeket hajt végre és nem kommentálja sem a törvényeket, sem egy más hatalmi ág döntéseit, nevezetesen a bírói ítéleteket.

Beszámolt róla, hogy a találkozón áttekintették a két szervezet között a büntető-eljárási törvényből adódó szakmai kapcsolódási pontokat is. Az együttműködést Salgó László úgy jellemezte: fennakadás-mentes, pontos és a törvényeknek megfelelő.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke kedden azt kérte az országos rendőrfőkapitánytól, hogy a kiemelt bűnügyeket tárgyaló 23 bíróságon a munkanapokon munkaidőben legyen intézkedésre jogosult egyenruhás rendőr. A bíróságok anyagilag is részt vállalnának az intézkedés megvalósításában, amelynek kezdő időpontjaként a főbíró 2005. január 1-jét jelölte meg.

Arra a felvetésre, hogy még most is előfordul, a folyosón várakozó tanúkat a vádlott vagy hozzátartozói megfélemlítik, Lomnici Zoltán elismerte: a biztonsági követelményeknek a magyar bíróságok többsége nem felel meg. Salgó László országos rendőrfőkapitány közölte: egyetértett a javaslattal, de a végrehajtáshoz szükséges a törvényi felhatalmazás, valamint a személyi és pénzügyi feltételek biztosítása.