A közjegyzői közreműködésre fizetett díjak az eddiginek mintegy a felére csökkennek januártól, a közjegyzők tehát továbbra is részt vesznek az államilag támogatott lakáshitelek ügyintézésében.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter elmondta, hogy négy kategóriában a hitel összegétől függően állapítják meg a közjegyzői díjakat, amelyek mellett a szerződéskötés helyszínétől függően kell megfizetni még az eljárás díját. Ez utóbbi attól függ, hogy a közjegyző irodájában, vagy másutt, például az ügyfél lakásán írják-e alá a szerződést.

Ennek megfelelően legkevesebb 25 ezer, maximum 55 ezer forint lesz a támogatott lakáshitelezés során a közjegyzőnek fizetendő díj. Egyébiránt a közjegyzői díjak teljes köre kevesebbe fog kerülni január 1-től, ugyanis megszűnik a közjegyzők áfa-kötelezettsége, így nekik az ügyfelek 20 százalékkal kevesebbet fizetnek majd. Bárándy Péter azt is hozzátette azonban, hogy a későbbiekben módosítanak néhány minimális díjat, amelyek az elmúlt évek során túl alacsonyakká váltak a közjegyzői díjszabásban.