A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényjavaslat módosításával a hatályos rendelkezéseket összhangba hozzák a jogharmonizáció miatt szükséges változtatásokkal.

A jövedéki adó 2004-ben 650 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Magyarországon 1998 óta hatályos jövedéki adótörvény olyan jogintézményeket vezetett be, mint az adóraktár, vagy az adó-felfüggesztéses eljárás, amelyek megfelelnek a közösségi jövedéki adójog alapelveinek.

A magyar jövedéki alanyok számára a csatlakozásra való felkészülés lényegileg a szállításokra vonatkozó szabályok megismerésére és a szükséges feltételek megteremtésére korlátozódik.

A termelői adóraktárak mellett az adózatlan jövedéki termékek kereskedelmi célú tárolására alkalmas, úgy nevezett kereskedelmi raktárak létesítését is lehetővé kell tenni Magyarországon.

A magyar adóraktári rendszer jelenleg még jellemzően csak a gyártókat fedi le. Az unióban azonban ahhoz, hogy a jövedéki termékek a tagországokon belül adófelfüggesztéssel szállíthatók legyenek, kereskedelmi raktárakra is szükség lesz

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…