Tovább egyszerűsítené az adózási rendszert a kormány – derült ki tegnap. A Pénzügyminisztérium tavasszal lát hozzá az adó- és járulékrendszer átdolgozásához, melynek célja az adózási rendszer egyszerűsítése és az adózók adminisztrációs terhének további csökkentése.

A személyi jövedelemadózásban például a jelenlegi adótábla további, jelentős egyszerűsítését már a kisebbik koalíciós párt is régóta szorgalmazza. Az adótábla középtávon akár egykulcsossá is válhat, ezzel párhuzamosan azonban fokozatosan leépülnének a jelenlegi, sokszor túlbonyolított kedvezményszabályok.

A társasági adózásban további adókulcscsökkentésre lehet számítani, legkorábban 2005-től – ezt már elfogadta a kabinet. Januártól egyébként 16 százalékosra csökken a jelenleg 18 százalékos adókulcs. Emellett átalakulnak majd a helyi adóztatás alapelvei is. Az általános forgalmi adónál az európai uniós csatlakozás alapvetően meghatározza a mozgásteret, az áfakulcsok azonban változhatnak. A normál kulcs többéves kitekintésben közelíthet a jövő évtől 15 százalékos kedvezményeshez.

A tb-járulékoknál csak a következő kormányzati ciklusban lehet jelentős tehercsökkenés. Ez alól egyedül a tételes egészségügyi hozzájárulás jelent kivételt, amely a mai 3450 forintról 2005-ben 1200 forinttal csökken, és 2006-ban teljesen megszűnik.