Szakmai hibát követett el az a bíró, aki egy polgári per ítéletének indoklásában kockázati tényezőként említette a “roma beütést” – tájékoztatta az MTI tudósítóját szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elnöke.

Szabóné Kerékgyártó Judit elmondta, hogy ez év márciusában, amikor az ügy tudomására jutott, elnöki figyelmeztetésben részesítette az első fokon eljáró bírót. Hozzátette: ilyen a hajdú-bihari gyakorlatban nem fordult még elő és az eljáró bíró is belátta, hogy hibázott.

Az ügyet az egyik országos napilap hozta nyilvánosságra, miszerint jogvédők az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz (OIT) fordulnak a Debreceni Városi Bíróság egy csalási perben született elsőfokú ítéletének indoklása kapcsán.

Az ominózus bírói döntés szerint egy lakás eladási ügyben a vevőnek figyelembe kellett volna vennie: “(…) azzal, hogy budapesti szocpolos lakásépítésekkel is foglalkozó építési vállalkozónak adta ki magát, (…) az ügyvéd előtt nem tudta igazolni, valamint hogy roma beütéssel rendelkezett, alapot adhatott volna a fokozottabb körültekintésre”.

Szabóné Kerékgyártó Judit az MTI-nek elmondta: a szerződés érvénytelenségének megállapítására indított perben 2000. november 29-én született meg az indoklásban idézett mondatot is tartalmazó ítélet, amelyet a másodfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2001. február 27-én helybenhagyott, de mellőzte a jogi indoklásban az eladó származásával kapcsolatos kitételt.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elnöke szerint a másodfokú bíróság ezzel szakmailag korrigálta az elsőfokú ítéletet. Az elsőfokú ítéletben a bíróság egyébként nem a fenti kitétel miatt semmisítette meg a szerződést, hanem azért, mert az értékesíteni kívánt lakás bűncselekmény útján szerezte az eladó. “Ezen túlmenően a polgári kollégium vezetése is értékelte az indoklásban szereplő kitételt, s azt szakmai tévedésnek minősítette” – mondta a bírósági elnök.