Több jogot és juttatást kérnek maguknak az Országos Választási Bizottság tagjai. Egyebek mellett saját apparátust, irodákat, önálló költségvetést tartanak szükségesnek. A testület igényeit megnövekedett feladataikkal magyarázta Ficzere Lajos elnök.

Saját apparátust, irodákat, önálló költségvetést, a parlamenti képviselőkéhez hasonló fizetést és mentelmi jogot szeretnének maguknak az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai. Ezt főleg feladataiknak növekedésével indokolta a testület keddi ülésén Ficzere Lajos elnök – írja a Népszabadság. Mint az elnök beszámolt róla, az OVB 2002-ben négyszer annyi határozatot fogadott el és kétszer több állásfoglalást bocsátott ki, mint 1998-ban, és a bizottság 71 ülést tartott.

Molnár Miklós, a bizottság alelnöke szerint, emiatt elfogadhatatlan, hogy az OVB-t a “közjogi hajléktalanság” állapotában tartják. A lap szerint az ülésen elhanzott, hogy a jövő évi EP-képviselői választás és a sok népszavazási kezdeményezés miatt folyamatosak a bizottság feladatai.

A testület előterjesztése szerint az OVB “nem csupán választási szerv, hanem emellett népszuverenitási és kisebbségi jogalkalmazó szerv is”, amely “mintegy »különbíróságként«, külön hatalommegosztási alkatelemként értelmezhető”. A “rendszeres rendelkezésre állási kötelezettség”, az OVB fokozott felelőssége és “állandó közszereplési kényszere (nyilvános ülés ráadásul!)” ugyancsak “a testület felelősségével és döntései súlyával összhangban álló díjazást indokol”.

Az OVB működésére 2003-ban összesen több mint 23 millió forintot fordítottak. A BM Központi Hivatalának tájékoztatása szerint tiszteletdíjakra – az elnök havi 250 ezer, a helyettese kétszázezer, a választott tagok 170 ezer forintot kaptak – közel 15 milliót, a tagok étkezésére 1,6 milliót, az elnök taxiköltségére pedig október végéig egymillió 166 ezer forintot költöttek.