A kormány elkötelezett a közigazgatási szolgáltatási reform végrehajtása mellett, ezért még ebben az évben benyújtja a szükséges jogszabály-módosításokat – közölte a belügyminiszter egy szombati budapesti sajtóbeszélgetésen.

  • Még ebben az évben a parlament elé terjesztjük az alkotmány és az önkormányzati törvény módosítását – mondta Lamperth Mónika. Kifejtette: ha az ellenzék nem járul hozzá az Önkormányzati törvény szükséges módosításokhoz, a kormány a feles területfejlesztési törvény módosításával is érvényesítheti szándékát.

A leendő kistérségi közigazgatásról szóló kormányzati elképzeléseket ismertetve a belügyi tárca vezetője elmondta, szeretné, ha a kétharmados támogatást igénylő törvényt és az alaptörvényt az országgyűlés a tavaszi ülésszakon elfogadná.

Közlése szerint a jogszabályok több ütemben lépnének életbe, egy részük – így például a közoktatásra vonatkozó – már 2004. őszén, míg más elemei 2005. január 1-jét követően lennének hatályosak.

Az elképzelés szerint 168 kistérségi társulás – melynek földrajzi kereteit a kormány nemrég jelölte ki – átvehetné a települési önkormányzatok feladatainak nagy részét, köztük például a szociális, a gyermekvédelmi, az egészségügyi, a közoktatási, a műemlékvédelmi, a katasztrófavédelmi ellátási kötelezettségeket.

A kistérségek ugyanakkor közösen dönthetnének a közlekedési fejlesztésekről, a vízgazdálkodásról, a közbiztonsági teendőkről vagy akár egy közös hulladéklerakóhely létrehozásáról.

A társulásokban részt vevő települési helyhatóságok maguk dönthetnének a kistérségi szervezeten belüli képviseletről, de minden önkormányzat legalább egy szavazattal rendelkezne.

A kistérségi reformmal kapcsolatban pénteken Kontrát Károly (Fidesz) és Gémesi György (MDF) egy, a témában tartott négypárti egyeztetést követően úgy nyilatkozott: elfogadhatatlannak és az önkormányzati autonómiával összeegyeztethetetlennek tartják, hogy a kistérségeket törvényi erővel jelöljék ki.

Gémesi György közlése szerint az általa megkérdezett önkormányzatok 90 százaléka az önkéntes kistérségi szerveződést támogatná a jogszabállyal létrehozandó társulásokkal szemben.

Az ellenzéki képviselők közölték: ebben a formában nem támogatják a kétharmados törvénymódosítást.

Lamperth Mónika az MTI kérdésére közölte: a reformot mindenképpen végig kívánják vinni, “ha így nem, hát másképp”. Kifejtette: ha az ellenzék nem járul hozzá az Önkormányzati törvény szükséges módosításokhoz, a kormány a feles területfejlesztési törvény módosításával is érvényesítheti szándékát.

A belügyminiszter közlése szerint a kistérségekbe telepítendő területfejlesztési hatáskörök és külön források biztosításával az önkormányzatok érdekeltté tehetők abban, hogy csatalakozzanak a társulásokhoz.