A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) kifogásolja, hogy a jövedéki törvényhez benyújtott módosító indítvány szerint szigorítanák a bor nyilvántartását a vendéglátóhelyeken – tájékoztatta az ipartestület az MTI-t.

A közlemény szerint a több főbizottság által támogatott módosító javaslat szerint, vendéglátósoknak az alkoholtermékek értékesítéséről külön nyilvántartást kellene vezetniük a vámhatóság által hitelesített nyomtatványon. A nyilvántartásban a beszerzett mennyiséget a beszerzést követően haladéktalanul, az értékesített mennyiséget pedig naponta kellene bejegyezni, emellett meg kellene állapítani a napi zárókészletet is.

Az MVI szerint a beterjesztő képviselők mindezt abban a tudatban teszik, hogy ezzel az intézkedéssel akadályozzák meg a hamis bor előállítását.

Az ipartestület rámutat: a standolási kötelezettség bevezetésével szűkülni fog a borválaszték az üzletekben, a minőségi borok eladása csökken.

Az MVI több kérvénnyel fordult az ágazati vezetéshez és az országgyűlési képviselőkhöz, kiemelve, hogy a borhamisítást ezzel az intézkedéssel nem lehet megakadályozni.

Az ipartestület ugyanakkor egyetért azon képviselői véleménnyel, hogy a borhamisítást csak a cukor készletzárjeggyel történő ellátásával lehet megakadályozni.

A vendéglátó szakmában dolgozók végrehajthatatlannak tartják a standolást napközben folyamatos üzletmenet mellett, valamint az éjszakai műszakok végén is.

A szakma szerint, a felvétel napi plusz két munkaórát, az egyéb adminisztratív nyilvántartás folyamatos vezetése további két munkaórát jelent minden üzletben. Mindez pedig a mai csökkentett létszám mellett kivitelezhetetlen és felesleges – állapítja meg a vendéglátók ipartestülete.