A MOK szerint a kórháztörvénnyel egy időben kellene hatályba lépnie az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállását szabályozó törvénynek is.

Éger István úgy véli, a kórháztörvény visszavonásával lehetőség nyílik arra, hogy a jogállási törvény is megszülessen. Hozzáfűzte: reméli, hogy az ügyről a parlamenti pártokkal egyeztetni tudnak majd.

Kifejtette: meggyőződésük, hogy a közszolgáltatás biztosítása a mindenkori állam és kormány kötelessége, feladata, “ez alól nem bújhat ki.” A kamarának továbbra sem fogadható el, hogy olyan magáncégek, magánbefektetők privatizáljanak egészségügyi intézményeket, amelyek ebben profitot keresnek.

Éger István a 2004-es költségvetés számadatait ismerve annak a véleményének adott hangot, hogy az egészségügyre jellemző válsághelyzet jövőre fokozódik. A pályára egyre kevesebbre lépnek, a pályaelhagyás pedig komoly létszámhiányt eredményez a jövőben.

A MOK elnöke szerint az orvosok jövedelemcsökkentésként fogják megélni, hogy korlátozzák majd a túlmunkákat, és a költségvetésben egyáltalán nem látható az egészségügyi ágazatot érintő bérfejlesztés.

Nagy Ferenc, a kamara alelnöke azt hangoztatta, hogy a dolgozók 400 órán felül lévő túlóradíját másfajta tarifarendszerben, tisztességesen kellene megfizetni. Szorgalmazta az ügyeleti szolgálat díjazásainak átgondolását, összegének felemelését.